Alergény
Alergia na potraviny
Je to odpoveď imunitného systému človeka spravidla na bielkovinu, ktorá sa v potravine nachádza.
Alergickú reakciu môže vyvolať až 170 potravín.
Alergény budú označované pri jednotlivých jedlách číslami od 1-14 .
*****
Povinnosť označovať prítomnosť alergénov v potravinách vyplýva su Smernice Európskeho parlamentu a Rady 2003/89/ES, ktorou sa mení a dopĺňa Smernica 2000/13/ES pokiaľ ide o označovanie zložiek prítomných v potravinách a z Výnosu Ministerstva pôdohospodárstva SR a Ministerstva zdravotníctva SR č. 1187/2004 – 100, ktorým sa vydáva hlava Potravinového kódexu SR upravujúca označovanie potravín (v znení výnosov č. 1761/2005 – 100, č. 3069/2005 – 100 a č. 2319/2007 – 100).
Vyššie citovaný výnos ustanovuje požiadavky na označovanie potravín uvádzaných v obehu pre konečného spotrebiteľa.
Zoznam alergénnych zložiek
l. Obilniny obsahujúce lepok
t.j. pšenica, raž, jačmeň, ovos,špalda, pšeno, kamut alebo ich hybridné odrody a výrobky z nich
okrem: pšeničných glukózových sirupov, dextrózy, pšeničných maltodextrín, jačmenného glukózového sirupu
2. Kôrovce a výrobky z nich
3. Vajcia a výrobky z nich
4. Ryby a výrobky z nich
okrem: rybacej želatíny, používanej ako nosič vitamínov alebo karotenoidných prípravkov rybacej želatíny alebo rybacieho oleja používaných na čírenie piva a vína
5. Arašidy a výrobky z nich
6. Sójové zrná a výrobky z nich
7. Mlieko a výrobky z neho
8. Orechy
t.j. mandle, lieskové orechy, vlašské orechy, kešu, pekanové orechy, makadamové orechy, queenslandské orechy, para orechy, pistácie, a výrobky z nich
9. Zeler a výrobky z neho
10. Horčica a výrobky z nej
11. Sezamové semená a výrobky z nich
12. Kysličník siričitý a siričitany v koncentráciách vyšších ako 10 mg/kg, vyjadrené ako SO2.
13. Vlčí bôb a výrobky z neho
14. Mäkkýše a výrobky z nich